Proje Yapım Şirketi : Özel amaçlı otobüs TIR dorsesi mobil treyler otobüsler üretimi vip otobüs ambulans otobüsler gezici karavan tasarımı ve imalatı. Lüks dizayn treyler otobüs konteyner dorse tadilatı. Kiralık mobil arabalar... Türkiye'nin en kapsamlı araç yapımı firması. Road show organizasyon kampanya 7/24 WhatsApp: +90.542.6762222 info@projeyapim.com
ÇALIŞMA SAATLERİ
Pzt-Cum 8:30 18:30
Proje Yapım özel vip TIR kamyon otobüs dizayn tasarım imalat kiralama
Özel Organizasyon Araçları Özel Amaçlı Kamyon Treyler İmalatı ve Kiralama
Uluslararası ISO 9001 VE ISO 14001 kalite belgelerine sahip olan Proje Yapım şirketimizin üretimleri de CE garanti belgesi ile gerçekleşmektedir. Ankara merkez ve Bodrum imalat fabrikamızda özel projeli araç üretimi yapmaktayız. Fabrikamızda Avrupa'nın en özel event, organizasyon, tanıtım özel dizayn kamyon - treyler - dorse - otobüs araçlarını projelendirip üretmekte ve tüm dünyaya kiralamaktayız.
TANITIM VE ORGANİZASYON TIRLARI KARAVANLARI
Fabrikamızda Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesine istenilen formatta roadshow tırlarından event reklam tanıtım tırlarına vekaravanlarına kadar özel amaçlı üretim ve kiralama hizmeti vermekteyiz. Türkiye'de özel projeli mobil truck sahne ve mobil dorse tır imalatında ilkleri gerçekleştiren öncü kuruluşumuz, tamamen mühendislik projeleri ile donanımlı özel hangarlarımızda üretim yapmaktadır. İmalat merkezimizde en son teknoloji ile her türlü özel araç, karavan, tanıtım kamyon ve tırları üretirken, Türkiye'nin en güçlü referanslarına güveniniz sayesinde sahip olduk. Dilediğiniz özel ticari aracı projelendirip sizin için üretmenin yanı sıra dilerseniz kiralama da yapıyoruz.
ÖZEL AMAÇLI OTOBÜSLER , BİLİM OTOBÜSLERİ VE ÖZEL PROJELİ OTOBÜSLER
Otobüs imalat fabrikamızda, yaklaşık 30 yıldır Türkiye ve dünyanın her yerine seçim otobüsleri ve özel dizayn otobüs imalat ve kiralama hizmeti veriyoruz. Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri şampiyonluk otobüslerinden, Konya Gıda Üniversitesi Bilim Otobüsü'ne, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mobil Mağaza otobüslerine kadar bir çok farklı alanda özel otobüsler üretmekten gururluyuz.
ÖZEL DİZAYN KONTEYNER VE ÖZEL AMAÇLI MOBİL KONTEYNER İMALATI
Elektronik açılır ve büyür konteynerlden askeri ve özel amaçlı her türlü özel konteyner projelerini A'dan Z'ye projelendirip yaşama geçiriyoruz. Özel amaçlı konteyler üretiminde Almanya Dış ilkerli Bakanlığı ve Goethe enstitüsünün mülteci eğitim konteynerleri konusunda resmi tedarikçisi olmaktan gururluyuz.
MOBİL LED EKRAN ARAÇLAR
Mobil led ekran araç üretim ve kiralama sistemini Türkiye de firmamız başlatmıştır. İlk olarak KKTC genel seçimlerinde kullanılan mobil led ekranlı kamyon ve kamyonetlerimiz , yurt içi ve dışında katıldığı organizasyonlarda %100 katkı ve başarı sağlamıştır. Led ekran araç kiralama ve üretim konusunda her türlü danışmanlığı ve çözümü firmamızdan alabilirsiniz. LED EKRANLI ARAÇLARIMIZ TSE BELGELİ ÖZEL PROJELİ VE RUHSATLARINA İŞLİ OLARAK ÜRETİLİR.
ÖZEL İMALAT TIR PROJELERİNDE ÖRNEK MOBİL TIR ŞARTNAMESİ
SEMİ TREYLER ( DORSE ) TEKNİK DETAYLARI
1.Boyutları
JUMBO ŞASİNİN TEKNİK ÖLÇÜLERİ
UZUNLUK
13.600 mm
GENİŞLİK
2.550 mm
DORSENİN YERDEN TOPLAM YÜKSEKLİĞİ
4.000 mm
AÇILIR-KAPANIR SAHNENİN YERDEN YÜKSEKLİĞİ
1.000 mm
İÇ YÜKSEKLİK
2.850 mm - 3.000 mm arası
KİNG PİN YÜKSEKLİĞİ (YÜKSÜZ HALDE)
mm
NOT : Detaylı ölçüler RESİM 1’de gösterilmiştir.
2. Şasi (Jumbo – 3 Dingilli)
a.Jumbo treyler şasi.
b.Şasi: Römork, deve boynu bölümleri bilgisayar kontrollü CNC özel plazma cihazları tarafından kesilip, mevcut şaseye mukavemeti arttırılmış olan, özel büküm ''Z'' kroslarla desteklenerek imalatı yapılacaktır. Kaynaklar, gaz altı kaynak teknolojisi ile yapılacaktır.
Malzeme: Deve boynu, bağlantı traversleri, platform malzemeleri ve diğer bütün saç örtü malzemeleri TSE kalitesinde çelikten olacaktır. Çeliğin niteliği yetkili kuruluşlarca belgelendirilmiş olarak teslimatta sunulacaktır.
c.Treyler ana şasisi ve deveboynu, taşıma kapasitesi olarak belirtilen yükü çalışma şartlarında emniyetle taşıyacak ve herhangi bir deformasyon meydana gelmeyecek mukavemet ve tarzda dizayn edilecektir.
ç.Şasi lastik değiştirmeye zorluk göstermeyecek tarzda dizayn edilecektir.
d.Çekicinin treylere rahat girmesini sağlamak amacı ile şasinin 2 yanında mekanik kumandalı, çift hızlı, havalı süspansiyona uygun pabuçlar ile şasinin dengede durmasını sağlamak için şasi altına uygun konumlarda 2 adet hidrolik sistemli teleskopik ayaklar bulunmalıdır.
3. Deve Boynu ve King Pimi (King Pin)
Deveboynu platformla yekpare yapılacaktır. Sökülebilir olmayacaktır. Deveboynu, çekici ile treyler eksenlerinin 90º’lik açı yapmaları halinde bile, uygun manevra kabiliyetini sağlayacak yapıda olacaktır. King pimi; 2" ölçüsünde SAE ve DIN normuna uygun, flaşlı, krom- nikelli çelikten imal edilmiş, sökülebilir tipte olup, taç başlı somunla konik bağlantılı, çelik döküm yatak içine bağlanıp, kopilla ve benzerleriyle emniyete alınmış olacaktır.
4. Aks Grubu (Dingiller ve Süspansiyon);
a. Dingiller her türlü yol ve hava şartlarında gelen yükü bütün tekerleklere eş değerde ve kusursuz olarak dağıtımı yapılacak tarzda imal edilmelidir.
b. Dingil boyları lastik değiştirmeye engel olmayacak ölçüde olmalıdır.
c. Dingil gruplarının bütün oynak yerlerinin yağlanmasını temin edecek başlıklı gresörlükler bulunmalıdır.
ç. Dingil grubu:
- 3 sıra dingil grubu ve her sırada 2 tekerlek olmak üzere 6 tekerden oluşacaktır.
d. Dingiller hava süspansiyonlu, körüklü amortisörlü olmalıdır.
e. Dingil grupları en az yüklü haldeki treylerden gelen yükü kendi ağırlığı dâhil emniyetle taşıyabilecek şekilde imal edilmelidir.
f. Dingiller fazla bakım gerektirmeyen 1800 mm iz genişliğinde olacaktır.
g. dingiller; ECAS (Elektronik Kontrollü Havalı Süspansiyon Sistemi) sistemli olmalıdır.
5. Lastikler ve Jantlar
a. Birime takılan Lastiklerin ve Jantların standartlarından birine uygun olarak imal edilmiş olduğu belgelendirilecektir.
b.Dingil gurubu;
- 3 sıra dingil grubu ve her sırada 4 tekerlek olmak üzere toplam 12 (sağda 6, solda 6 tekerlek ) tekerlek,
Lastikler 315/70 R 22,5” ölçülerinde tubeless olmalıdır.
c.Lastik ebatlarına uygun ölçüde jantları mevcut olacaktır.
ç.Birimlerde kullanılacak lastiklerin ve yedek lastiğin marka ve boyutları özdeş olacaktır.
d.Araca uygun şekilde dizayn edilmiş çamurluk ve su tutucuları olmalıdır.
6. Fren Sistemi
a. Fren hatlardan biri servis hattı diğeri yardımcı hat olarak dizayn edilmelidir.
b. Fren sisteminde otomatik fren cırcırları bulunmalıdır.
c.Birim herhangi bir sebep nedeniyle çekiciden ayrıldığında veya hava bağlantısı kesildiğinde otomatik frenlemeyi sağlayacak imdatlı fren körük donanımına sahip olacak; birimin yüklü ve çekiciden ayrılmış olması durumunda dahi emniyetli park konumu sağlayacaktır.
ç.Fren boru ve hortumları yüksek basınca dayanıklı ve dış etkilere karşı korunmuş olmalıdır.
d.Fren borularının şasi geçişleri lastik yüksükler içerisinde yapılmalı ve borular şaseye yeterli miktarda kelepçe ile bağlanmalıdır.
e. Fren körükleri dingil kapasitesine uygun ebat, sayı ve kapasitede olmalıdır.
7.Hidrolik Donanım
a.2 adet üst kapak (sahne çatısını açmak için) hidrolik pistonu ve 2 adet iç kapak (sahne zeminini açmak için) hidrolik pistonu olmak üzere toplam 4 adet hidrolik piston kullanılacaktır.
b.Hidrolik sistemi 3 faz elektrik motoru kullanılacaktır. Bütün hidrolik sistemlerde, sistemin emniyeti için gerekli kilit ve yük tutma valfleri olacaktır. (Pistonların kendini bırakmaması içinde emniyet valfı bulunmaktadır.)
c.Dorse, çekici bağlantısı olmadan, bütün hidrolik aksamlarını çalıştıracak şekilde dizayn edilecektir.
ç.Hidrolik güç merkezinden liftlere kadar olan boru, hortum ve rekorlar olacak.
d.Sisteme yağ tankı monte edilecek.
e.Sistem yağı eksiksiz olacak.
f.Mekanik uyarılı hidrolik kumanda olacak.
g.Sistemin ana beslemesi 220 V AC 50-60 Hz olacaktır.
ğ.Hidrolik ünite motorları 220 V AC ile kontrol edilecektir.
8.Elektrik Donanımı
a.Birimler, 12 V DC ve 24 V DC sistem voltajına sahip çekicilerle kullanılabilecektir. Birimlerin elektrik sistemi, kullanım sırasında elektrik donanımı üzerinde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymayacak şekilde dizayn edilecektir.
b. Birim ile çekici arasında elektrik bağlantısını sağlayacak üzerinde erkekli - dişili standart bağlantı prizlerini bulunduran, ayarlanabilen konstrüksiyonda soket braketi olacaktır.
c. Her iki yanda en az beşer adet yan lamba ve en az ikişer adet reflektör olacaktır. Önde (beyaz) ve arkada (kırmızı) tepe lambaları bulunacaktır.
ç. Birimin arka tamponunda Trafik kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak stop, kuyruk dönüş ve sinyal lambaları ile teçhiz edilecektir. Sinyal lambaları muhafaza içinde olacaktır. Uyarı amaçlı reflektif malzeme olacaktır.
d. Elektrik sisteminde kullanılacak bütün elemanlar ilgili standartlarına uygun olacaktır.
e. Sistemdeki kablolar uygun koruyucular içinden geçirilecektir. Ayrı renkte kablolar kullanılacaktır.
9. Diğer Donanımlar ve Aksesuarlar;
a.EEC normlarına uygun, üzerinde CTP marker panel ve stop lambaları bulunan, hafif yapılı, arka tampon olacaktır.
b.Plastik malzemeden üretilmiş, kullanımı kolay ve tüm ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde takım dolabı olacaktır.
5. ÜST YAPI TEKNİK DETAYLARI
1. Ses, ısı, toz ve suya karşı izoleli, tam yalıtımlı malzeme kullanılarak kapalı konteynır haline getirilmelidir. Tadilat ve imalat için yüksek verim ve emniyeti sağlayacak özellikte en iyi kalitede malzemeler kullanılmalıdır.
2. İmalatta kullanılan tüm ahşap malzemeler ilgili TSE standartlarına uygun olmalıdır. Kontraplak ise yekpare gövdeli su kontraplağı (nem ve ısıya dayanıklı, üzeri filim kaplama) olmalıdır. Yapısal elemanlar arasında ve döşemede hava boşluğu bulunmamalıdır.
3.Üst Yapı Dorse
a.Kasaların Teknik Özellikleri
Çelik levha segment genişliği 1200 mm, sac kalınlığı 0.55 mm olup, sızdırmaz, sağlam ve tek parça halinde üretilecektir. Kasa yüzeyi; sac yapısı sayesinde kılcal çatlaklar içermez, kırılmaz, kolay tamir edilebilir, sağlam ve dış ortam şartlarına dayanıklı yapılmalıdır.
b.Duvar Ve Tavan Paneli
Yan ve tavan panelleri 70 mm kalınlığında, ön duvar paneli (İçerisinde soğutucu ünitenin ağırlığını taşıyabilmesi için plywood destek bulunacaktır kasalarda) kalınlığındadır.
c.Zemin Paneli
Mevcut tüm (açılır-kapanır zemin bölümü de olmak üzere) taban döşemesi 18 mm’lik su kontrplağı ile kaplanacaktır. Zemin kaplaması zemine kalıcı bir şekilde konulup, bölümlerin çalışma alanını tamamen kaplayıp, eksik yeri bulunmayacak ve zemini tek parça halinde kaplayacaktır. Kaplanan malzeme suya dayanıklı ve hijyenik altro malzemeden olacaktır.
ç.Kapılar
50 mm'lik sandviç paneller etrafına alüminyum çerçeve ve bu çerçeveye entegre edilmiş ikiz dudaklı, çift sıra kauçuk conta, kalite menteşeler ve kilitlerden oluşacaktır. Kapı kanadı 180º açılabilir özellikte ve paslanmaz istinatlar kullanılarak yan duvara sabitlenecektir.
d.Kasa Montajı
KİT (demonte) teknolojisi ile üretilmiş paneller, birbirine eloksal kaplı, 4,5 mm kalınlığında, 120x120 mm ebadında alüminyum kenar profilleri ile ve çift komponetli yapıştırıcılar ile birleştirilecek ve monobolt paslanmaz perçinlerle sağlamlaştırılacaktır. Kasa tabanına monte edilmiş 6 mm sacdan mamul Z şasi, braket ve cıvatalar kullanılarak dorse şasisine montaj edilecektir.
e.İç Koruma Barları Ve Hijyenik Aksesuarlar
Kasa duvar panelleri ve kapılarının iç kısımlarında birer sıra minimum 120 mm yüksekliğinde, sertleştirilmiş alüminyumdan mamul süpürgelik ve darbe bariyeri kullanılacaktır.
4.Üst Yapının Boyası
a.Karoserin (üst yapının) tüm yüzeylerde boya öncesi tüm kaynak işleri tamamlandıktan sonra temizleme işlemi yapılacaktır. Bu esnada kaynaktan sonra meydana gelen kaynak çapakları, oksit tabakası ve yüzey bozuklukları giderilecektir. Bütün birim ve aksamlar kumlama yöntemi veya kimyasal malzemelerle temizlenerek, metal parlaklığında tamamen temizlenmiş ve paslanmaya dayanıklı Epoksi esaslı astar boya ile iki kat, sonrasında ise Akrilik esaslı renk boya ile iki kat pürüzsüz bir şekilde boyanacaktır.Treylerin boya rengi idarenin belirleyeceği renkte olacaktır.
b. Kullanılacak tüm boyalar 1. Sınıf kalitede ve TSE belgeli olacaktır. Mobil sahnenin dış yüzeyi idarenin belirleyeceği görsellerle kaplanacaktır.
c. Kullanılacak reflektif malzeme yapıştırıldığı yüzeyden zorlu hava koşullarında ve aracın yıkanması esnasında dahi çıkmayacaktır.
ç. Araca uygulanacak geniş açılı prizmatik reflektif malzemenin özellikleri TSE standartlarına uygun olacaktır.
5.Üst Yapının İç Mekanları
Üst yapıda, vip ile teknik odanın ve sahne bölümünün (açılır-kapanır tavan bölümü de olmak üzere) iç duvarları ve tavanları MDF malzemeden olup kaplama yapılacaktır. MDF kaplama malzemesinin rengi idare tarafından belirlenecektir.
6.Vip Oda
Oda ölçüleri 255 cm x 200 cm ölçülerinde olacak odaya giriş kapısı alüminyum profilden imal edilecektir. Odanın zemini 18 mm playwood malzemeden olacak ve zemini tek parça halinde kaplayacaktır. Zemin malzemesi suya dayanıklı olacaktır. Zemin malzemesi asbest ihtiva etmeyen, kaymaz, anti bakteriyel, su ile yıkanabilir ve hijyenik olmalı, ısıya ve kimyasallara dayanıklı olmalıdır. Odada bir adet gardırop ve içinde krom askı borusu, oturma sediri, askılıklar ve ayna olacaktır. Odanın içerisinde yeterli ısıtma, soğutma ve havalandırma tertibatı olacaktır. Odada 1 adet pencere olacaktır. Oda klima ile ısıtılıp soğutulacaktır. Oda içerisinde bir adet en az 7500 Btu kapasitesinde klima olacaktır. Odada 2 adet 220 volt piriz olacaktır. Odaya giriş bölümü hem sahne içerisinden hem de dorsenin sağ tarafından olacaktır (2 farklı yerden giriş-çıkış kapısı olacak). Kapıların yüksekliği 2.00 metre, genişliği ise 90 santimetre olacaktır. Odanın sahne içerisindeki giriş kapısının önüne 2 veya 3 basamaklı merdiven yapılacaktır (Resim 7).Vip oda ile teknik oda ara bölmesi ses yalıtımı sağlayacak şekilde dizayn edilecektir.
7.Teknik Oda
Oda ölçüleri 255 cm x 200 cm ölçülerinde olacak odaya giriş kapısı alüminyum profilden imal edilecektir. Odanın zemini 18 mm plywood malzemeden olacak ve zemini tek parça halinde kaplayacaktır. Zemin malzemesi suya dayanıklı olacaktır. Zemin malzemesi asbest ihtiva etmeyen, kaymaz, anti bakteriyel, su ile yıkanabilir ve hijyenik olmalı, ısıya ve kimyasallara dayanıklı olmalıdır. Odanın içerisinde yeterli ısıtma, soğutma ve havalandırma tertibatı olacaktır. Odada 1 adet pencere olacaktır. Oda klima ile ısıtılıp soğutulacaktır. Oda içerisinde bir adet en az 7500 Btu kapasitesinde klima olacaktır. Odada 2 adet 220 volt piriz ve 3x32 380 volt enerji girişi olacaktır. Oda içerisinde 90 cm x 120 cm ölçülerinde bir adet teknik masa olacaktır. Odaya giriş kapısı dorsenin sağ tarafından olacaktır ve uygun ölçülerde portatif merdiveni bulunacaktır. Kapının yüksekliği 2.00 metre, genişliği ise 90 santimetre olacaktır. Vip oda ile teknik oda ara bölmesi ses yalıtımı sağlayacak şekilde dizayn edilecektir.
8.Vip ve Teknik Oda İçin Klima Özellikleri
-10 ºC ~ +45 ºC arası dış ortam sıcaklığında vip odanın ve teknik odanın iç mekanını azami 22 ºC'de tutabilecek soğutma / ısıtma gücüne haiz, her oda için ayrı ayrı en az 7500 Btu kapasitesinde 220 VAC ile çalışan split tip özellikte klima olacaktır. Klimalar vip odaya ve teknik odaya monte edilecektir. Dış üniteleri dorsenin ön dış kısmına monte edilecektir. Tüm soğutma hatları ve bakır borular araç şasisi altından izoleli olarak döşenmelidir. Her klimanın ayrı bağımsız kontrol ünitesi ve uzaktan kumanda cihazı bulunmalıdır. Kullanılacak klimanın yaygın servis ağı olmalı ve garanti belgeleri teslimatta sunulmalıdır.Klimalar A enerji sınıfında olacaktır.
10.İç Mekan Aydınlatmaları (Vip Oda,Teknik Oda Ve Sahne Bölümü)
Vip oda,teknik oda ve sahne bölümlerinin (açılır-kapanır tavan bölümü de dahil olmak üzere) iç aydınlatmaları tavan led spotlarla ve şerit ledler ile yeterli bir şekilde aydınlatması sağlanacaktır.
11.Açılır Sahne
a.Sahne zemini 18 mm plywood malzemeden olacak ve zemini tek parça halinde kaplayacaktır. Zemin malzemesi suya dayanıklı olacaktır. Açılır sahne ölçüleri en az 860 cm x 510 cm arasında olacaktır. Sahne yüksekliği yerden 100 cm olacaktır. Sahne sol yan taraftan açılır-kapanır olacaktır ve üst sahne çatı kapağı içerden yukarı, sahne zemini ise içerden alta doğru açılacaktır. Sahnenin açılır-kapanır üst çatı kapağında ses ve ışık sistemlerini asmak amacıyla truss sistemi yapılacaktır. Sahnenin açılır-kapanır alt kapağının altında, kapak ile yer (zemin) arasında destek ayakları olacaktır ve bu ayaklar sahne zemin kapağına monte edilmiş olacaktır (RESİM 7). Sahne alt kapağı açıldığında bu ayaklarda açılacak ve sahne zeminine destek sağlayacaktır. Sahnenin açılır-kapanır üst çatısının ve zemininin kapakları hidrolik sistemli olacaktır.Hidrolik sistem tahrikli buton kontrollü olacak ve sahne kapakları açık durumda iken sahne zemininin altında destek ayakları mevcut olacaktır.
b.Merdiven Ve Sahanlık
Açılır sahneye kolayca ve emniyetli şekilde çıkıp inmeye elverişli, seyyar şekilde tasarlanıp ve kaliteli malzemeden kaymazlığı sağlayacak şekilde alüminyum malzemeden imal edilmelidir. Yeterli miktarda sahanlığı olmalıdır.
Mobil Tiyatro/Sinema/Sahne sistemine teras yapılacaktır. Terasa çıkış - iniş sahne içerisinden olacaktır.Terasa kolayca ve emniyetli bir şekilde çıkıp inmeye elverişli bir merdiven olacaktır. Merdiven ve merdiven korkulukları alüminyumdan imal edilecektir. Merdiven bölümü aydınlatması led spotlarla yeterli bir şekilde sağlanacaktır. Teras, Mobil Tiyatro/Sinema/Sahnenin temizlenmesi durumunda veya yağmurlu hava koşullarında Mobil Tiyatro/Sinema/Sahne içerisine terastan hiçbir durumda su sızıntısı olmayacak şekilde dizayn edilecektir. Ayrıca terasta su birikintisinin olmaması için terasta gerekli su tahliye sistemleri veya vb. sistemler mevcut olacaktır. Teras kapısı ise alüminyumdan imal edilecektir. Teras bölümünde alüminyumdan imal edilmiş korkuluklar olacaktır (RESİM 1). Alüminyum korkuluklar istenildiği zaman sökülüp takılabilir (demonte/portatif) olacaktır (alüminyum korkuluklar sadece terasın kullanılacağı durumlarda takılıp sökülecektir.). Alüminyum korkulukların yüksekliği 100 cm, iki korkuluk arası mesafe ise 55-60 cm arası olacaktır.
13. 18 KVA Jeneratörün Teknik Özellikleri
a.Firmanın teklif ettiği . Jeneratör Grubunun her türlü unsurunda kullanılan her türlü hırdavat malzemesi; Cıvata, Somun, Rondela, Vida, Pul vs. ilgili TSE standartlarına ya da muadili standartlara göre üretilmiş olacaktır.
b.Ölçü birimleri SI olacaktır.
c.Birim üzerine monte edilecek sabit jeneratör aşağıdaki kısımlardan oluşacaktır.
-Motor
-Alternatör
-Kumanda Panosu
-Jeneratör Şasisi
Motor
-Motor dizel olacak ve elektrik kesildiğinde otomatik olarak devreye girecek ve devreden çıkabilecek şekilde dizayn edilmiş olacaktır.
-Jeneratör en az 1500 d / d çalıştırabilecektir.
-Motor hız regülâsyonu otomatik olarak yapılacaktır.
-İlk çalışmada elle ayarlanacak , daha sonra 1500 d/d dan sonra otomatik regülasyon sistemi motor devir hızını kontrol edecek ve sabit tutacaktır.
-Motor sıcaklığı ve yağ sıcaklığı izin verilen üst limiti aştığı takdirde, motoru durduran emniyet sistemleri olacaktır.
-Motor lastik takozlar ile şasiye bağlanacaktır.
-Motor ve alternatör bir elastik kaplin aracılığı ile aküple edilecektir.
-Düşük çevre sıcaklığında motora ilk hareketin kolaylıkla verilmesine yardımcı olacak donanım olacaktır.
-Devir sayısı regülatöründe motor devir sayısının ayarlanabildiği mekanik veya elektronik bir sistem olacaktır.
-Regülasyon sistemi ani yüklemeler durumunda aşağıdaki hız değişimlerini sağlayacaktır. Geçici olarak %4.5 max. kalıcı olarak %15 max .
-Sabit yükte çalışmada motor devir sayısı değişimi en çok % 0.6 olacaktır.
-Motorun ilk hareketi için uygun bir marş motoru ve akümülatör grubu olacaktır.
-Yağ basınç göstergesi bulunacaktır.
-Motor 40 derece sıcaklıkta dahi yeterli soğutmayı sağlayacak kapasitede hava veya su soğutmalı olacaktır.
Alternatör
-Teklif edilen alternatörler 4 kutuplu, tek veya çift yataklı kendinden ikazlı (tercihen daimi ikazlı) ve otomatik regüleli, tabii havalandırmalı, fırçasız, sargı izolasyon sınıfı, H sınıfı, sürekli çalışmaya müsait tipte olacaktır.
-Teklif edilen alternatörler aşağıda belirtilen özelliklerde olacaktır.
a)Çıkış gücü : ≥[Grup gücü(KVA)x1.3]
b)Nominal Gerilim : 380 V (Fazlar arası)
c)Frekans : 50 Hz ±%2
d)Devir : 1500 dev/dak.
e)Verim : Her yük altında %85den aşağı olmayacaktır.
f)Dalga şekli : Sinüzoidal
g)Koruma Sınıfı : En az IP 22
h)Alternatör Sargı Tipi : 2/3 adımlı
-Teklif edilen alternatörler K (VDE 0875) standartlarına göre parazit gidericilere sahip olacaktır.
-Teklif edilen alternatörler aşağıda ifade edilen çevre koşullarında çalışacaktır.
Çalışma Yüksekliği
0-1000 m arası
Çalışma Ortam Sıcaklığı
+40 °C’ye kadar
Çalışma Ortam Bağıl Nem Oranı
% 60
-Alternatörlere ait ikaz devresinde döner diyot devresi kullanılacak ve ikaz fırçasız tipte olacaktır. Döner diyottan sonra aşırı voltaj koruması yapılacaktır. (Aşırı voltaj tıkacı) 3 fazlı tam dalga doğrultucu rotor şaftı üzerinde olacak ve ikaz sargısı, ikaz akımı ihtiyacına yetecek kapasitede olacaktır.
-Alternatör 1 saat süre ile %110 yükte ( nominal gücün %10 fazlasında ), 1 dakika süre ile %150 yükte (nominal yükün %50 fazlasında) herhangi bir hasara uğramadan çalışabilecektir.
-Kalıcı voltaj regülâsyonu;
Alternatöre tam yük uygulandığında, geçici voltaj değişimleri tamamlandıktan sonra ayarlanmış olan kalıcı voltajda, voltaj regülasyonu ±%1’i geçmeyecektir.
-Alternatör set edilen (ayarlanan ) voltajda normal çalışma şartlarının ani değişimlerinde, (0) yükten %60 yüke, %60 yükten (0) yüke ani geçişlerde ve dizel motorun nominal hızı %4 oranında arttığında geçici voltaj değişimi nominal voltajın %15’ini geçmeyecek ve 2 sn içinde nominal voltajın %5’i sınırlarına gelecektir.
-Voltaj kontrol ünitesi alternatör imalatçısının orijinal üretimi olacaktır.
-Alternatör rotoru elektriksel ve mekanik olarak nominal hızın %125’ne kadar dengelenmiş olacaktır.
-Dengesiz yük;
Fazlar arasındaki dengesiz yüklenmede aşağıdaki akım değerine müsaade edilebilecektir.
I (ph) / In═0.30
Bu şartlar altında voltaj asimetrisi yaklaşık olarak nominal voltajın ±%4’ü kadar olacaktır.
-Alternatörü taşıma için halkalar konulacaktır.
-Alternatörde 3 fazda meydana gelebilecek kısa devre durumunda, kısa devre akımına en az 3 katına kadar müsaade edilecektir. Kısa devre durumunda alternatörde, pano da bulunan devre elemanlarında her hangi bir hasar meydana gelmeyecek, alternatörün koruması ilgili şalterin devreyi açması şekliyle sağlanacaktır. Sargılara ve ilgili her türlü devre elemanına hasar vermeden izin verebilecek kısa devre süresi minimum 500 msn olacaktır.
-Alternatörün çıkış voltajları elle ayarlanabilecek, Hassas Gerilim Ayarları Otomatik Kumanda Panoları üzerlerinden, geniş sahalı Gerilim Ayarları ise Alternatör üzerinden yapılacak, Gerilim (Voltaj) Ayar Potansiyometreleri uygun yerlere monte edilecektir.
Kumanda Panosu
-Çelik saçtan kilitli kapaklı olarak imal edilmiş olacaktır.
-Kullanım panosu titreşim alıcı donanımı ile monte edilmiş olacaktır.
-Manüel olarak kontrol edilen gruplarda kumanda panosu üzerinde aşağıdaki ölçü ve kontrol cihazları olacaktır.
3 adet Ampermetre
1 adet Voltmetre
1 adet Frekans metre
1 adet Çalışma zaman motoru
1 adet Motor sıcaklık göstergesi
1 adet Motor yağ basınç göstergesi
1 adet Termik manyetik şalter
3 adet Akım transformatörü
-Panelde kullanılan şalter vb. elemanlar yüksek akım altında dahi zarar görmeyecektir.
Jeneratör Şasisi
-Şasi jeneratörü taşıyabilecek kapasitede ayrıca darbe ve titreşimlere mukavim olacaktır.
-Jeneratörün kaldırılıp indirilmesinde kullanılacak kaldırma kancaları veya benzer bir sistem bulunacaktır.
-Yakıt deposu da şasi üzerine yerleştirilmiş, titreşim ve donmaya karşı gerekli tedbirler alınmış olacaktır.
-Jeneratör motor ve pano grubu şasiye monte edilirken ağır hizmet tipi lastik takozlar kullanılacaktır.
-Jeneratörün bulunduğu kabin ses geçirgenliği açısından dizayn edilecektir.
Yedek parça ve özel takımlar
Aşağıdaki yedek parçalar ve özel takımlar jeneratör ile birlikte verilecektir.
a- 2 takım V- Kayışı
b- 2 takım filtre elemanları ( yağ, yakıt, hava )
14.Elektrik Sistemi Ve Tesisat
a.Elektrik Sistemi; Birimin ( Mobil sahne aracının) elektrik sistemi, ana tablolar dahil belirtilen ekipmanlar , diğer özel aksesuar ve kabloları bu şartnamede belirtilsin veya belirtilmesin ilgili Karayolları Trafik Kanunu, Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliğine uygun olarak imal ve monte edilecektir. Elektrik sisteminde gerekli ışık ve sesli uyarıcılar bulunacaktır. Bütün elektrik sistemleri sigorta ve şalterler kolayca çıkarılabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Lambaların dış muhafazaları elektronik cihazlar ve bağlantılar paslanmaya dayanıklı olmalıdır.
b.Elektrik Şebekesi; Birimdeki elektrik ekipmanları ve aksesuarlara ait elektrik devreleri aracın şasesine ait devrelerden tamamen ayrı ve farklı şekilde yapılmalıdır. Kullanılan iletkenler ISO standartlarına uygun olup ve terminaller bakır ve yüksek ısıya dayanıklı termo plastik veya aynı özellikteki malzeme ile yalıtılmış olmalıdır. İletkenler, tanınabilmesi için kalıcı renkli veya bozulmayan işaretli olmalıdır. Bu iletkenler ya yüksek ısıda yanmayan örgülü sistemde veya ısı geciktiren izolasyon kanalları içinde olmalıdır. Kablolar ve kanallar sarkmasını ve yıpranmasını önlemek için iyi tespit edilmelidir. Açıkta kablo bulunmamalı, bütün kablolar duvar içerisinden gerektiğinde tekrar kolayca değiştirilecek şekilde taşınacaktır. Sistemdeki kıvrımlar ve delikler, oradan geçen iletkenleri korumak ve tespit için kullanıldığı yere uygun bir biçimde şekillendirilmelidir.
c.Tesisat; Şalterler hariç bütün elektrik donanım elemanları, anahtarlar, çıkış kanalları v.s konulacak devrenin taşıyacağı azami akımın % 125’i kadar bir akıma dayanıklı olmalıdır. Enstalasyonlarda kesiti 0.65 mm² den ince emaye teller kullanılmamalıdır (Priz ve aydınlatma elemanları ve bunlara ait her türlü tesisat 1.5mm² ve 2.5mm² lik kablolarla beslenecektir). Bağlantı noktalarındaki korozyonu önlemek için hava şartlarından korunma tedbirleri alınıp ve bütün terminaller bozulmayacak şekilde numaralanıp, kodlanmalıdır. Bağlantı noktaları muayene ve kontrol için kolayca ulaşılabilecek yerde olmalıdır. Birimin elektrik enstalasyonu otomatik bir ana şalter panosu (dağıtım tablosu) ve her devre için ayrı bir otomatik kapanan şalterli olmalıdır. Otomatik sigortalar 2 kutuplu olmalıdır. Ana pano çıkışında akım koruma rölesi bulunmalıdır.
ç.Odalarda; araç içinde kullanılacak cihaz beslemeleri göz önünde bulundurularak (her cihaz bağımsız bir prizden beslenecek şekilde) priz sayısı tespit edilecektir bu sayıya ilave olarak 3 adet priz monte edilecektir, diğer kısımlarda ise cihaz besleme prizlerine ilaveten (varsa) bir adet priz monte edilecektir. Priz besleme devrelerinde 220 VAC 16 A kapasiteli AOS lar kullanılacaktır. Dağıtım tablosu-Ana pano sun dan beslenecek şekilde, aracın ve araç içinde kullanılacak tüm cihazları besleyecek şekilde uygun amperajda nemli ortamlarda çalışacak şekilde kapaklı bir trifaze giriş prizi tesis edilmelidir.Bu giriş prizine birimin gitmiş olduğu mahaldeki şehir cereyanından bağlantı sağlanması için uygun empedans değerinde ve kalınlıkta(her şart altında bu kablo kesiti araç ve araç içinde kullanılacak cihazların en az 3 katını besleyecek kalınlıktan aşağı olmayacaktır) , makara ile sarılabilen 50 metrelik izoleli ana cereyan hattı kablosu verilecektir(uçları nemli ortamlarda kullanılacak şekilde plastik fişli).
d.Birimin şebeke cereyanından veya jeneratörden çalışması için uygun amperajda bir invertör şalteri ilaveten takılmalıdır.Her şart altında Jeneratörün ve Şebekenin enerjileri çakışmayacaktır, başka bir ifade ile araç ve araç içinde kullanılacak cihazlar aynı anda ya şebekeden yada jeneratörden beslenebileceklerdir.
e.Aracın içindeki her bölüm ve aracın giriş kısmı 220V AC ile çalışacak şekilde aydınlatılacaktır. Bu maksatla uygun aydınlatma tesisatı ve ampulleri temin ve tesis edilecektir.220V AC ile beslenen aydınlatma tesisatına ilave olarak, (gerektiğinde kullanılacak )araç içinde bulanacak aküden (Jeneratör Aküsü) beslenecek şekilde DC aydınlatma tesisatlıda yapılacaktır.DC aydınlatma tesisatında her bölüme birer adet DC beslemeli flüoresan armatür monte edilecektir.
f.Araç içinde bulunan her türlü metalik unsur gerilim kaçaklarına karşı korunacak ve gerekli tedbirler firmaca alınacaktır. Firma ne gibi tedbirler alacağını teklif de detaylandıracaktır. İdare gerek görmesi halinde ilave tedbirler önerebilir, can güvenliğini tehlikeye düşürecek her türlü önlem firmaca alınacaktır.
g.Firma 15m boyunda 25mm² kesitinde topraklama kablosunu da temin edecektir.Kablonun bir ucu, firmaca araç üzerinde tesis edilecek topraklama noktasına bağlanacak şekilde pabuçlu diğer ucu; çubuk tipi 2 adet toprak elektrotuna (elektrolitik Cu-1.5m) bağlı durumda olacaktır. İki toprak elektrotu arasındaki mesafe toprak elektrotlarının boyunun 2 katı olacaktır. Firmaca araç üzerinde tesis edilecek topraklama noktası araç üzerinde muhtemel gerilim kaçakları olabilecek her türlü metalik unsurla ve pano toprak barası ile irtibatlı olacaktır.
ğ.Kullanılacak her türlü malzeme TSE li ya da muadili standartlara göre üretilmiş olacaktır.
14.1.Sahne İçin
Dorse için kullanılan elektrik tesisatına ek olarak, dorsenin açılır sahne tarafına ekstra portatif sahne kurulduğunda teknik şartnamede belirtilen tüm ses ve ışık sistemlerinde kullanılacak elektrik tesisatı ve özellikleri aşağıdaki gibi olacaktır.
a.Enerji Panosu
-125 A’lik olmalıdır.
-Giriş olarak her faz için 125 A’lik olmalıdır.
-Koruma röleli 9 çıkış olmalıdır.
-Ayrıca koruma röleli 9 üç faz çıkış olmalıdır.
-Rahat hareket ettirilebilmesi için tekerlekli yapıda olmalıdır
b.Elektrik Kablosu
-1 adet 30 metre 1 adet 70 metre olmak üzere 2 adet olacaktır.İstenildiği taktirde bu iki kablo birleştirilebilecektir.Kablolar 5x16A TTR kablo olmalıdır.
-Sahne içi elektrik kabloları ise 25 tane 10 metre, 25 tanesi 15 metre, 10 tanesi de 20 metre olmak
üzere toplam 60 adet olacaktır.Bu kablolar 3x2.5 A TTR olmalıdır.Ayrıca bu kablolarda 6 lı grup priz olmalıdır.Grup prizi ve fişi kauçuk olmalıdır.Kablosu,grup prizi ve fişi siyah renk olmalıdır.
-Bu kablonun özellikleri: İletkenler elektronik çok telli kalaylı veya kalaysız bakır tel,damarlar ve dış kılıf PVC yalıtkanlı,bükülgen kordon kablo olacaktır.
c.Düz Fiş
-IP:67 korumalı olacaktır.
-Akım:5x125A olacaktır.
-Bağlantı tipi:Vidalı bağlantı olacaktır.
-Frekans:50-60 Hz olmalıdır.
-CEE tipi olmalıdır.
ç.Uzatma Prizi
-IP:67 korumalı olacaktır.
-Akım:5x125A olacaktır.
-Bağlantı tipi:Vidalı bağlantı olacaktır.
-Frekans:50-60 Hz olmalıdır.
-CEE tipi olmalıdır.
d.Power Distribütör
-CEE tipinde olmalıdır
-10 adet 3x32 A giriş CEE16A tipinde 6 adet çıkışı olmalıdır.Ayrıca power distribütöre gelecek kabloların özellikleri; 60 adet IP 44 korumalı, 3x16 A, CEE tipi düz fiş , 60 adet IP 44 korumalı, 3x16 A CEE tipi uzatma prizi ve 5 metre 3x2,5 A ttr siyah kablosu olmalıdır.
-8 adet 5x32 A giriş 3x32A 3 adet çıkışı ve koruma röleli olmalıdır. Ayrıca power distribütöre gelecek kabloların özellikleri; 8 adet IP 67 korumalı, 5x32 A, CEE tipi düz fiş, 8 adet IP 67 korumalı, 5x32 A, CEE tipi uzatma prizi ve 10 metre 5x6 A ttr siyah kablosu olmalıdır.